Telefoon: 06 - 53 64 50 23 / info@marterstichting.nl
Verschil bunzing en fret

Verschil bunzing en fret

De fret is een gedomesticeerde bunzing, afkomstig uit Zuid Europa. Bunzings en fretten zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Regelmatig duiken er foto's op van 'bunzings' die overdag rondscharrelen. Vaak gaat het dan om een (ontsnapte of losgelaten) fret, maar niet altijd. Hoe zie je het verschil?

Fretten zijn doorgaans lichter van kleur dan bunzingen. Bunzings hebben altijd korte haren en een dichte wintervacht. Op basis van de vacht en kleurpatronen kun je echter niet met zekerheid vaststellen of je te maken hebt met een bunzing of met een fret.

Het verschil tussen een bunzing en fret zie je vooral in de lichaamsbouw en het gedrag. Een bunzing is gespierd en veel zwaarder gebouwd als een fret. Bunzings zijn vergeleken met fretten echte krachtpatsers. Fretten zijn kleiner en vooral slanker. Wat betreft het gedrag: bunzings zijn nerveus en gestrest bij de aanwezigheid van mensen, zelfs in gevangenschap. Ze hebben een wilde en felle oogopslag met oogwit in de ogen bij stress. Een bunzing speelt meer met zijn poten, een fret meer met zijn bek. Een bunzing is anders dan een fret niet sociaal, niet nieuwsgierig en stelt geen prijs op de aanwezigheid van mensen of soortgenoten. Bunzingen kunnen goed springen en hebben een goede motoriek, fretten zijn vaak nogal onhandig en springen slecht.

Een frunzing (of "fruns") is een kruising tussen een bunzing en een fret. Deze hybride vertoont kenmerken van beide soorten. Bunzingen en frunzen (of frunzings) zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Frunzen lijken meestal meer op bunzings dan op fretten. 

De fret is van oorsprong een gedomesticeerde bunzing. Maar in Oost Europa worden steppebunzingen gebruikt om in te kruisen met fret en bunzing. Daardoor ontstaan (illegale) hybriden die in de handel terechtkomen en ook Nederland bereiken.

bunzingEen lichte bunzing met relatief veel wit op de kop. 

fretEen zwaar gebouwde donkere fret.